2009. május 18., hétfő

by cargoship...

Földkörüli álomutazás teherhajóval

A "lassú utazás" nehéz műfaj. Rengeteg idő kell hozzá, és nem mindig olcsó, viszont környezetbarát. Sokan elvből nem ülnek repülőre, másoknak pedig az utazás maga a lényeg, nem az "ottlét". Ők a teherhajók potenciális utasai.

"Találtam egy hajót Vaninóból, Vlagyivosztok mellől az ohotszki-tengeri Magadanba. A hatalmas teherhajó lisztet és csempészett japán autókat szállított. Csak körbekérdeztem a kikötőben, hogy el tudnak-e vinni. Összesen 10 dollárt fizettem érte, és segítettem a kapitánynak kitölteni egy papírt a Japán melletti átkelésnél. Az út egy hétig tartott, a tisztekkel ettem, a legénységgel vodkáztam..." - áll a bejegyzés az egyik utazási fórumon egy 1993-as "hajóstop"-ról.

Ma már nem jutna messzire az, aki 10 dollárból próbálna megúszni egy tengeri, óceáni átkelést. Érdekes módon a teherhajózás sokkal drágább mulatság, mint a repülés, bár valamivel olcsóbb az óceánjáró luxushajóknál. Általában 65 és 140 dollár közé teszik a napi költségeket, amiért tiszta és kényelmes kabint és étkezés jár. Hogy miért használják mégis egyre többen? Számtalan indokot sorolnak fel a résztvevők: a legtöbben a nemzetközi társaságok megismerésére, és a velük való összezártságra esküsznek, mások a teherhajózás romantikáját látják benne, ahogy a kapitány megmutatja a hidat és a fedélközt - a hajósok is örülnek, hogy nem mindig egymás arcát kell nézniük.

A fiataloknak az tetszik, hogy a luxushajókkal ellentétben itt nem csak idősek vannak, és a rongyrázást is el lehet felejteni. Fontos érv végül a tökéletes pihenés: a nyílt óceánon úszó hatalmas hajón mindössze tucatnyi ember él, úgyhogy el lehet vonulni a külvilágtól, aludni, olvasni, beszélgetni. És közben még a trópusi szigetvilág is közelebb kerül. (Kockázat persze bizonyos vizeken a kalózveszély mostanában. De lehet, hogy van aki számára ez is vonzerő.)

Rutinos hajózók az óceáni átkeléseket oldják meg így: a francia Le Havre kikötőjéből hét nap alatt lehet elérni a kanadai Montrealba, és ha valakinek nincs ideje hazahajózni, még mindig repülőre ülhet valamelyik irányba. De Föld-kerülésre is kiválóan alkalmas a teherhajó. A megtervezett utat csak szakaszokra kell bontani (például Hamburg-Barbados- Hawaii-Fidzsi-Ausztrália- Szingapúr-Fokváros-New York-Hamburg), így mindegyik helyszínen tetszőleges ideig lehet maradni. Az utazás rugalmas marad, a nagy kikötőkből ugyanis naponta indulnak hajók a világ összes nagyobb tengerparti városába.

A rövid, legfeljebb pár hetes szabadság is kiválóan eltölthető például a Karib-tenger szigetein vagy a Földközi-tengeren. Ebben az esetben már 50-60 dollárért lehet kabint bérelni egy napra, ami sokkal olcsóbb, mint egy szállodai szoba bárhol a karibi térségben, pláne Nizzában, Cannes-ban, Monacóban vagy éppen St.-Tropez-ben. Végül fontos megemlíteni a környezeti szempontot is: a világkereskedelem 75 százalékát bonyolítják a teherhajók, miközben az üvegházhatást kiváltó gázkibocsátásnak mindössze 1,75 százalékáért felelősek.

Teherhajóra helyet foglalni a http://www.easycruise.com/ -on vagy más ügynökségeknél, valamint a hajótársaságok (pl. CMA-CGM, Canada Maritime stb.) honlapjairól lehet. A költségek napi 65 és 140 dollár között mozognak, egy Newcastle-Hongkong út például 2200 dollárba kerül. A Föld-kerülés 110-120 napig tart és 12-14 ezer dollárt kell érte fizetni. A teherhajók nem kínálják azt az infrastruktúrát, amit a luxusóceánjárók, így a legtöbb felszerelést nem lehet megvenni. Célszerű vinni gumitalpú cipőt, meleg ruhát, napszemüveget, kalapot, messzelátót, könyveket és alapvető egészségügyi csomagot. Ínyencek lehetőleg francia hajóra jelentkezzenek, ott ugyanis legendásan jó az ellátás és a bor...

A cikk a Népszabiban jelent meg, de annyira utazós téma, hogy gondoltam megér egy bejegyzést...