2007. augusztus 7., kedd

Ilyen a CNN

Mostanában két film is volt a CNN-en. Jó, tudom, nem a független tájékoztatás non plus ultrája, de azért mégis, hátha… De nem: az egyik az afgán droghelyzetről szól, a címe The Kabul Brothers. Ígéretes reklámmal lett felvezetve, megnéztem. Az egész 20 perces riport, amiben nyomon követik egy kabuli heroinista testvérpár történetét. Mindketten Iránban voltak menekültek, ott kaptak rá a szerre (ezzel kapcsolatban ajánlom az iráni drogproblémáról szóló cikkemet). A film minden sablont bevet, hogy nagyot durrantson, de ez sehogy sem akar összejönni. A testvérek elmesélik a sztorijukat, majd a stáb vesz nekik új ruhát, és elviszik őket a rehabra, ahonnan látszólag pár nap alatt kitisztultan távoznak, és megígérik, hogy többet nem cuccoznak. A végén boldogan integetnek a kamerába. Mindezt 20 percben. Ami miatt érdemes megnézni, azok a remek kabuli utcaképek, arcok. Aki járt ott, annak azért, aki meg nem, az elég reális képet kap.


A másik Pakisztánról szól. The Threat Within Pakistan a címe. Nic Robertson sztárriporter filmje, freitamásosan profi a fickó. 2007-ben olyan meglepő megállapításra jut, hogy a paki titkosszolgálat, az ISI (InterService Intelligence) és a hadsereg tisztjei képzik ki a „nem terrorista” kasmíri szabadságharcosokat vagy támogatják a tálibokat. Egy elsötétített fejű hírszerző torzított hangon elmondja, hogy az ISI tisztjei fusiban kiképeznek, majd félperces gyurcsányos hatásszünet és Nic:”Ön tehát azt állítja, hogy a titkosszolgálat tisztjei képzik ki a terroristákat?” hatásszünet „Igen, ezt állítom.” Majd megint hatásszünet. Érdekes, hogy az egész világ angol nyelven publikál mindenféle elemzéseket, főleg amerikaiak, és pont ők azok, akik nem olvassák ezeket… szóval a spanyolviasz még mindig nincs föltalálva.
Amúgy általában jó a film, szerepel benne eleget a nemrég meggyilkolt vörösmecsetes Ghazni is, de átlag CNN néző-újságolvasó számára egyetlen darab új információ sincs. Párszor megszólal benne Musarraf, de minek. Vele az a baj, hogy két oldal között áll (végletekig egyszerűsítve a radikális iszlamisták, a demokraták és az USA), éppen ezért senki sem kíváncsi arra, hogy őt mi motiválja a döntéseiben, és hogy minden lépésével a túlélésért küzd. Viszont minden oldal őt fikázza. De mielőtt elmorzsolnék egy könnycseppet, elbúcsúzom. A film amúgy elég jó, látszik rajta, hogy sok pénzből csinálták profik.

Nincsenek megjegyzések: