2008. február 14., csütörtök

who the fuck is Denis?

Szarajevó: Kossuth tér light

Ismerős kép? Kendő mögé bújt középiskolás fiatalok utcakövekkel dobálják a szarajevói kanton kormányépületet. Előtte kordon, rendőrsorfal, a tömegben cirkáló rendőrök szóban figyelmeztetik a dobálókat. Erre páran abbahagyják, de nem mindenki. A bosnyák rendőrök tekintélye csak halvány árnyéka a korábbi jugoszláv erőkének. A probléma éppen a tehetetlenségük: a fiatalkorúak ellen nem tehetnek semmit.



Egy fiatal srác lelkesen próbál meg összetörni egy nagyobb kődarabot, hogy aztán a szarajevói kanton kormányépületére dobja. Odalép hozzá egy termetes rendőr, és megkéri, hogy tegye le a követ, majd továbbáll. Az ifjú kicsit félszegen a földre dobja, a haverjai röhögnek körülötte. A fél órája még érintetlen épület falán csorog le a tojás, egyre több ablaka törik be. Az iskolából hazafelé tartó középiskolások minden egyes betört ablakot üdvrivalgással fogadnak. „Máshogy nem tudunk szóhoz jutni, így fejezzük ki az elégedetlenségünket – illetve így fejezik ki ők” – helyesbít Izmit, egy szarajevói némettanár. „Így demonstrálják, hogy mivel nem büntethetők, bármit megtehetnek. A baj csak az, hogy éppen azzal az eszközzel élnek, ami ellen tüntetnek”. Közben a rendőrök némán állnak, páran a tömegben cirkálnak, és szép szóval próbálják lenyugtatni a heves tiniket.

Bosznia közbiztonsága korábban sem volt legendás, az utóbbi időben azonban sokat romlott. Éjjelente bandákba verődött fiatalok randalíroznak. A jéghegy csúcsa viszont egy gyilkosság volt, amely országos elégedetlenséget váltott ki. Habár a tettesek megvannak, nem büntethetők. A politikai felelősöket már megtalálták, a tömegek a szarajevói polgármester asszony Semiha Borovac és a szarajevói kanton miniszterelnöke, Samir Silajdzic lemondását követelik. Egy helyi médium, a Dnevni Avaz szerint a szarajevóiak nem akarnak olyan városban élni, amelynek a polgárait megkéselik, felgyújtják, főbe lövik. Az emberek félnek. A tüntetések napok óta tartanak, szombatra egy minden eddiginél nagyobbat szerveznek. A mai eseményekért felelős szervezőt már letartóztatták – ő nem volt elég fiatal a büntetlenséghez.

Nemcsak Magyarországon, Boszniában is trend a fiatalkorú bűnelkövetők számának emelkedése. A bosnyák társadalom megelégelte a problémát eddig szőnyeg alá söprő törvényhozók tehetetlenségét, és tiltakozásba kezdett. A kiváltó ok a február 5-én 17 évesen meggyilkolt Denis Mrnjavac halála volt. Három fiatalkorú támadója közül az egyik hasba szúrta, amibe belehalt. Az elkövetőket elfogták, de mivel a boszniai törvények értelmében nem büntethetők, egy hónapon belül szabadlábra kerülnek. A törvényi szabályozás azonban kevés. Ki kell építeni azt az intézményrendszert, amivel kezelni lehet a problémát, ez pedig még jó sokáig eltarthat.

Nincsenek megjegyzések: